Een werkbank kopen? Lees al onze tips!

Een werkbank kopen? Lees al onze tips!

Uw garage of werkplaats is toe aan een update en u bent zich daarom aan het oriënteren op een (nieuwe) werkbank. Waar begint u? En wat zijn dingen om rekening mee te houden? Werkt u bijvoorbeeld veel met vloeistoffen? Dan is een werkbank met RVS werkblad een goede optie. Een werktafel is een essentieel onderdeel van iedere werkplaats. Of u nou een professional of hobbyklusser bent, het is belangrijk om goed na te denken over welk type het beste bij u past. Wij proberen u met dit artikel te helpen met het maken van een keuze.

Verschillende soorten werkbanken.

Werkbank of werktafel? Wat is het verschil?

In principe zit er niet veel verschil tussen de een of de ander, maar over het algemeen is een bank wat robuuster en eventueel uitgerust met ladekasten, opbergkasten en/of een gereedschapswand. Met een werktafel wordt vaak een werkbank zonder kasten bedoeld. Een tafel waarbij het vooral draait om het werkblad. Daarnaast is een werktafel vaak wat kleiner en lichter dan een werkbank.

Kraftmeister werktafel

Mobiele werkbank

Dan is er ook nog de werkbank op wielen. Een mobiele werkbank combineert het beste van twee werelden; de mobiliteit van een gereedschapswagen met de opberg- en werkruimte van een solide werkbank.

mobiele werkbank 62 inch

Werkbank met lades

Dit is een van de meest populaire werkbanken. De ladekast biedt enorm veel opbergmogelijkheden. U kunt er diverse gereedschappen of gereedschapsinlays op een nette en gestructureerde manier in bewaren. De professionele werkbanken van Kraftmeister zijn voorzien van stevige ladeblokken met een laadcapaciteit van 60 kg per lade. Alle ladekasten zijn af te sluiten met een slot.

Kraftmeister werkbank zwart met lades

Werkbank met gereedschapswand

Bent u op zoek naar een zeer complete werkbank? Kies dan voor een werkbank met gereedschapswand. Hierdoor heeft u al uw meest gebruikte tools binnen handbereik. Daarnaast zijn de werkbanken van Kraftmeister met gereedschapswand allemaal voorzien van stopcontacten en LED-verlichting. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs.

Werkbank met gereedschapswand

Tips bij het kopen van een werkbank

Nadat u een keuze heeft gemaakt uit de verschillende soorten werkbanken die op de markt zijn, is het punt aangebroken om de aankoop te doen. Er zijn hierbij wel een aantal punten om op te letten.

Welk materiaal werkblad? 

Het werkblad is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bank. U heeft de keuze uit verschillende soorten werkbladen. Allereerst zijn er de houten werkbladen. Er zijn verschillende houtsoorten te verkrijgen. We lichten de materialen hier stuk voor stuk even toe.

1. Multiplex

Multiplex werkbladen zijn opgebouwd uit verschillende fineerlagen. Hoe meer lagen, hoe dikker het materiaal en hoe sterker het werkblad. Onze multiplex werkbanken hebben een blad met een dikte van 38mm en zijn daardoor zeer stevig.

2. Rubberhout

Onze mobiele werkbanken met houten blad zijn voorzien van rubberhout/rubberwood. Het hout is afkomstig van de rubberboom en wordt veel gebruikt voor meubels en woonaccessoires, maar het is ook zeer geschikt als werkblad. Rubberwood valt onder de definitie van hardhout.

3. MDF

Een werkblad van MDF bestaat net als multiplex uit verschillende lagen. Alleen gaat het in dit geval om geperste houtvezels. MDF splintert bijna niet en is daarom erg veilig in gebruik. Dankzij de hoge slijtvastheid heeft het een lange levensduur. De MDF platen van onze Kraftmeister werkbanken zijn voorzien van een coating.

4. Eiken

Eiken is een zeer harde houtsoort, wat het erg geschikt maakt als werkblad en heeft daarnaast een luxe uitstraling. De Kraftmeister werkbanken zijn te verkrijgen met een massief eiken werkblad. Onze eiken werkbladen zijn voorzien van een coating.

5. Werkbank met RVS werkblad

RVS is een onderhoudsvrij materiaal en is daarom zeer geschikt als werkblad. Houd er wel rekening mee dat krassen snel zichtbaar zijn op een RVS blad. Onze RVS werkbladen zijn gevuld met hout, waardoor ze nog een stuk steviger zijn. Het blad is hittebestendig en daarnaast ontzettend makkelijk schoon te maken, wat het een zeer geschikt werkblad maakt voor wanneer u veel met oliën of andere vloeistoffen werkt.

Hoe hoog moet een werkbank zijn?

Om rugklachten te voorkomen, is het belangrijk dat uw werkbank op de juiste hoogte staat ingesteld. De Kraftmeister werkbanken hebben een hoogte die verstelbaar is van 86 tot 91 cm.

Bankschroef monteren op een werkbank

Een bankschroef is een veel voorkomend onderdeel in een werkplaats en kan worden gemonteerd op de werkbank. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een model met twee kasten, waarbij u het midden open laat. Daar kunt u dan de bankschroef monteren.

Zelf samenstellen

Bij George at Work hebben wij het grootste assortiment aan complete werkbanken van heel Europa. Staat uw ideale model er toch niet tussen? Geen zorgen! U kunt bij ons ook uw werkbank zelf samenstellen. U maakt dan een combinatie met de beschikbare ladekasten, opbergkasten, werkbladen met eventueel een gereedschapswand. Meer weten? Lees dan ons artikel over een werkbank samenstellen.

2 jaren geleden
Did you like this post?
0
0
© - George at Work